artikel

Ny majoritet i Landstinget:

Om den nya regeringen fick en dålig start, så verkar den nya majoriteten i landstinget inte få det så mycket bättre. De tillträder 1 november

   Men redan nu kastas de in i en verklighet som de inte kunde drömma om. Efter en kaxig valrörelse möts de av höga förväntningar, massor av uppvaktningar av privata aktörer och patientföreningar, ekonomiska problem pga Hebys länsbyte etcetera. En och annan har till och med erkänt att det var tuffare än de förväntat. Avgående majoritetspartier fungerar nu bara som "expeditionsministär", tar inga långsiktiga beslut och lägger krutet på att informera över så mycket som möjligt.
 
Ekonomin är i grunden välskött, men stupar på två saker – uteblivna skatteintäkter när Heby byter län samt ökade utgifter för vårdgarantin. Ännu har direktören inte fått några signaler från nya majoriteten om hur budgeten för 2007 ska gå ihop. Blir det skattehöjning eller nedskärningar?
 
Ordförande i landstingsstyrelsen blir moderaten Magnus Edlund. Men det är kommande vice ordförande Torsten Källberg (fp) som för talan åt alla håll. Frågan är hur länge moderaterna godtar det. Moderaten Stefan Johansson blir ordförande i fullmäktige. Moderaterna tar också hand om regionalpolitiska frågorna. Centern får sjukvårdsutskottet, folkpartiet tar hand om patientnämnden, folkhälsoutskottet och sörmlandssamverkan och kd får gemensamma nämnden ihop med kommunerna.  Sjukvårdspartiets företrädare tycks vara nöjda med att slippa ta det ansvar som samarbetet med alliansen ger dem!
 
Länet måste skötas, trots att det varit val. Den nya majoriteten kom inte på den stora konferens som landstinget och Försäkringskassan ordnat om åtgärder mot långtidssjukskrivningar och inte heller när HSO (centralorganisation för handikappföreningar) ordnade en stor sammankomst. Nonchalans var ordet!
 
Vänsterpartiet och socialdemokraterna gör nu sin sista gemensamma arbetsinsats. Den landstingsplan som lades i juni ska korrigeras och nya finansieringsförslag tas fram. Därefter går vi skilda vägar, men har diskuterat att informera varandra om större struktur- och finansiella beslut.
 
Jag hoppas det kommer att gå bra för den nyvalda fullmäktigegruppen. Med en sådan majoritet, som består av sex partier med inbördes olika politik, borde det vara lätt att bedriva oppositionspolitik. Det är någonting som vänsterpartiet är bra på! Vår bästa gren!
 
Monika Wilander, snart f.d. landstingsråd 

Dela den här sidan:

Kopiera länk