Arkiv 2004-2009

Beatrice Björkskog

Vi i Vänsterpartiet ser med oro inför framtiden. Inte bara för Salas medborgares del, utan även för alla medborgare i Sverige. Vi vet att alliansens politik inte kommer att leda till en bra utveckling för alla, utan enbart för ett fåtal.

  

 

 

 

Jag och Vänsterpartiet står på den ena sidan tillsammans med socialdemokrater och i många fall även miljöpartister. På andra sidan står alliansen och jag kan inte annat än att beklaga att det var ni som vann valet. Det är klart att jag och Vänsterpartiet är besvikna, konstigt vore väl annars. Jag kan inte annat än att erkänna att vi misslyckats med att nå ut med vår politik. Min analys över valresultatet var att ni var bättre på detta än oss, dock inte att er politik för den skull är bättre. Vi tror på vår politik och den andel medborgare som vi nådde ut till och som delar vår politiska uppfattning och röstade på oss i valet kommer vi att göra vårt bästa för att företräda.

 

Vänsterpartiet vet att den offentliga sektorn är den bästa motorn i utvecklingen för ett solidariskt samhälle. Att omvandla utgifter för arbetslöshet till jobb är en vinst för hela samhället.

 

Vi vet att satsningar inom miljöområdet kommer att generera fler arbetstillfällen och framförallt bidra till en framtid för vår planet. Vänsterpartiet kommer att driva på hårt för att nå de nationella miljömålen. Vi ser nu framförallt fram emot satsningarna på att minska kommunens klimatpåverkan genom att göra Sala oberoende av fossila bränslen. Därför är vi självklart djupt oroade över den borgerliga regeringens förslag att skrota klimatinvesteringsprogrammet som gör det möjligt att få igång detta arbete.

 

Vänsterpartiet kommer inte att sätta sig ner och vara nöjda med det resultat som vi idag uppnått inom en rad politiska områden. Så länge som kvinnor fortfarande har lägre lön än män. Så länge som arbetsgivare sorterar bort sökande på grund av utländskt klingande namn. Så länge som offentliga lokaler inte är tillgängliga för alla, så länge som du blir nekad att komma in på krogen för att du är homo, bi eller transsexuell, så länge som, jag kan fortsätta i all oändlighet, men vårt mål är att alla ska bli behandlade lika oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning, handikapp, eller hur rika föräldrar du föddes med you name it! Alla är vi människor och skall ha samma rättigheter det är en självklarhet för mig och för Vänsterpartiet.     

 

Förra onsdagen, en dryg vecka innan mitt första kommunfullmäktigemöte för den här mandatperioden damp handlingarna ner i brevlådan. Eller mer fylldes brevlådan upp till bredden av cirka ett kilo papper. Jag har haft tur, jag har nämligen haft privilegiet att få vara med på budgetberedning. Jag kunde dock inte låta bli att fundera över hur alla de nya ledamöterna som fått samma kilo papper skulle ha reagerat inför sitt första kommunfullmäktigemöte. Är det rimligt att vara fritidspolitiker idag? Skulle jag om jag inte haft månader på mig att läsa denna lunta med ett kilo papper haft möjlighet att läsa detta material på min fritid, och samtidigt haft ett familjeliv och tid för en söndagspromenad? Skulle det ha varit möjligt att läsa handlingarna och förstå dem om jag inte hade svenska som modersmål? Hade det varit möjligt att hinna få svar på alla de frågor som man skulle ha innan torsdagen om man arbetat dagtid? Är det överhuvudtaget rimligt att vara fritidspolitiker idag? Det är flertalet som hävdar att det inte är möjligt, framförallt inte om man ska vara ordförande i styrelser och nämnder. Vi i Vänsterpartiet menar att man istället för att skapa fler yrkespolitiker måste se över den politiska verkligheten. Vi kanske inte kan ändra det politiska systemet över en natt här i Sala, men vi kan kräva att handlingarna skall vara lättlästa och begripliga och i rimligt omfång. Det är inte rimligt att klara av att läsa, förstå och sätta sig in i ett kilo handlingar på 8 dagar som fritidspolitiker. Det borde vara orimligt även för dom som är erfarna politiker, om man tar sitt förtroendeuppdrag på allvar.   

 

I årets budgetförslag från Vänsterpartiet har vi koncentrerat oss på de nämnder som vi anser är viktigast att prioritera i nuläget. Vi ser att det är dags att efter år av besparingar satsa på barn och utbildning och vård och omsorg. Det är inte enbart önskvärt utan nödvändigt.

 

Genom den nya regeringens politik kommer utgifterna inom vård och omsorg att öka markant med omedelbar verkan. Antalet personer i behov av försörjningsstöd riskerar att öka på grund av försämringar för dom som idag står utanför arbetsmarknaden. Valfriheten inom vård och omsorg ska enligt alliansen öka, på vilket sätt och på vems bekostnad? Genom att privatisera och öka valmöjligheterna inom denna del av offentliga sektorn kommer de som har möjlighet att sätta sig in i de olika alternativen kanske få det lite bättre, de som har råd att betala lite extra får mer. De som inte har råd att betala extra, de som inte har möjlighet att själva sätta sig in i eller har stöd av anhöriga att göra detta riskerar att hamna på sidan av. De som arbetar inom vård och omsorg som idag lockas att starta eget riskerar att bli tvungna att sänka sina löner, att gå med på försämringar i arbetsrätten och inte veta hur länge de har jobbet kvar eftersom de med största sannolikhet kommer att konkurreras ut av stora företag som kan pressa priset på sina tjänster. Visst vore det bra med en större valfrihet för brukarna, och visst vore det bra om personalen i kommunen kände att de hade inflytande och makt över sin arbetssituation. Vänsterpartiet vet att det är möjligt att skapa detta även i kommunal regi. Genom att satsa på våra anställda så kan vi skapa en god arbetsmiljö, en demokratisk arbetsplats och en kvalité i verksamheten som kommer alla till del, och inte enbart ett fåtal. De pengar som vi i vårt förslag vill skjuta till är nödvändiga för att inte vård och omsorg ska bli tvingade att genomföra ytterligare besparingar.

 

Länge har vi krävt mindre barngrupper, inte bara i förskolan utan även i skolan. Nu, när elevantalet av sig självt minskar menar man att det är okej att minska grupperna. Personalstyrkan kan minskas utan att det märks i statistiken för antalet personal per elevantal. Vi tycker att det får vara nog med besparingar på de unga. För att utveckla förskolan, grundskolan och gymnasiet så måste vi ta ett helhetsgrepp om utbildningen och förändra verksamheten så att den svarar upp till elevers och föräldrars förväntningar. Vi ser att det är viktigt att alla barn har rätt till samma utbildning oavsett bakgrund. Stödet i skolan ska vara tillräckligt och studieresultaten ska inte vara beroende av om man har föräldrar som kan hjälpa till med läxläsning eller inte. Vi kommer konsekvent att säga nej till friskolor i Sala eftersom vi vill satsa resurser på att utveckla de kommunala skolorna. Vi tror att det finns plats för pedagogiska alternativ och frihet för skolorna att göra ämnesinriktningar. Vi vet att när personal, elever och föräldrar känner sig delaktiga i utbildningen och verksamheten så syns det genom minskad sjukfrånvaro och förbättrade studieresultat.

 

Jag tillsammans med Vänsterpartiet ser trots allt framemot de kommande åren i kommunfullmäktige i Sala. Vi gör det eftersom vi vet att en aktiv och hård oppositionspolitik kommer att ge utslag. Vi vet att alternativet att vara en tystlåten opposition skulle förvärra situationen för Salaborna. Därför, kära åhörare kommer det här inte vara sista gången ni kommer att få höra min, och andra Vänsterpartisters stämma från denna talarstol, vi vet att vi gör skillnad!

 

Tack för er tid!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk