Arkiv 2004-2009

Opinionsarbetet gav resultat!

Idag meddelade ledningen för energibolaget EON att man avstår från vidare projektering av fossilgasledning genom Västmanland och Dalarna. Så sent som förra …

Så sent som förra veckan pågick samråd mellan representanter för bolaget EON och lantbrukare i Västerfärnebo, Sala kommun. Därför kom beslutet från EON av avsluta projekteringen mycket överraskande.

 

– Att det inte blir någon satsning på fossilgasledning genom vårt län är en stor seger för det opinionsarbete som vänsterpartiet har bedrivit i Västmanland, konstaterar Börje Svensson, distriktets miljöansvarig.

– Det var ett tufft jobb att staka ut alla de tänkbara korridorerna genom länet redan i våras. Men arbetet gav resultat. Många fick upp ögonen för gasledningens konsekvenser både i liten och stor skala. Alla som jobbade ideellt med utsättning av stolpar ska ha ett stort tack för sina insatser!

– När ledningen blev en praktisk realitet genom att vänsterpartiets 400 stolpar placerades ut, vaknade engagemanget mot ledningen och för ett fossilfritt Västmanland. Det är det arbetet som nu fortsätter med förnyad kraft, enligt Börje Svensson.

Förutom Vänsterpartiet har även Mälardalens Högskola och Förbundet Agenda 21 bedrivit ett viktigt informationsarbete och fungerat som pådrivare för beslutet att satsa på ett fossilfritt Västmanland år 2015. Flera kommuner bl.a. Sala kommun har även fattat viktiga beslut att avråda från investeringar i fossilgasetablering.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk