Arkiv 2010-2014

Insändare

Först publicerad i Sala Allehanda 2010-08-20

Svar till Ragge Jagero (SD) SA 11 aug 2010

Under parollen ”Trygghet och tradition” annonserar (SD) i olika tidningar. Det är därför märkligt att Ragge Jagero (SD) i en insändare förfasar sig över att Sala kommun kommer att ta emot ensamkommande barn som söker asyl i Sverige.

Vi  undrar om (SD) och Ragge Jagero kan sin historia?

Sverige har en mycket lång historia bakåt av att ta emot människor från andra länder, från medeltiden med ett avbrott under 1800-talet, fram till vår egen tid.

Den invandringen har betytt oerhört mycket för den goda utveckling Sverige haft under denna långa tid. Det har berikat vår industri, hantverk,  levnadsvanor, handel, kultur och inte minst – våra traditioner och vårt språk.

Sverige har mycket att tacka alla de människor som sedan medeltiden valt att försöka skapa sig en framtid i Sverige.

Sverige har inte varit i krig sedan 1814. Detta har inneburit att Sverige har kunnat satsa på att utveckla landet istället för att kriga med allt vad det kostar i form av människoliv, lidande, umbäranden och såklart – pengar.

Sverige är med andra ord ett tryggt land.

Människor i krigshärjade länder saknar den förmånen vi har av att leva i ett fredligt land. I vissa länder tvingas även barn att delta i krig som soldater. Det är framförallt de barnen som kommer hit ensamma och söker skydd.

Och det är de barnen (SD) vill avvisa – de barn som faktiskt lyckats klara sig ända hit, som lyckats undkomma att tvingas delta i krig, som genomlevt mer fasor än vad många kan föreställa sig.

(SD) påstår sig stå för trygghet och tradition, men visar istället upp en stor rädsla och fientlighet mot människor från andra länder. Så rädda att de t.o.m väljer att avvisa barn som ber om  och behöver skydd.

Deras åsikt går emot allt som som svensk tradition och trygghet står för.

Vänsterpartiet Salas politik är solidarisk, jämställd och grundad på allas lika värde. Vi låter oss inte skrämmas –  varken av påstådda eller verkliga faror.

Omtanke, rättvisa, vänlighet och generositet är smittsamma – låt oss starta en epedemi!

För (V) Sala

Lotta Johansson Arnqvist

Gunnel Söderström

Bodil Hildemar

Dela den här sidan:

Kopiera länk