Nyheter

Siffror på vinster i vården i Västmanland

Västmanland:
Privata vinster eller 395 sjuksköterskor
Under valrörelsen har de privata vinsterna inom välfärdsbolag kommit upp till diskussion. Vänsterpartiet har använt siffror från Statistiska centralbyrån för att beräkna hur vinsterna fördelar sig i olika län. Beräkningen bygger på senast tillgängliga siffror (2007) och omfattar företag inom vården, skolan och omsorgen. I beräkningen har endast den offentligt finansierade verksamheten tagits med.

För Västmanlands län kan vi konstatera följande:
• 10 procent av verksamheten bedrevs i privat regi.
• Dessa företag gjorde 178 miljoner kronor i vinst.
• För dessa pengar hade det varit möjligt att anställa 395 sjuksköterskor istället.

För Vänsterpartiet är valet enkelt. Vi vill hellre anställa sjuksköterskor än betala skattepengar till vinster i skol- och vårdbolag. Bolag som dessutom ägs i allt större utsträckning av riskkapitalbolag placerade i skatteparadis.


<BR<

Dela den här sidan:

Kopiera länk