artikel

Redovisa kritiken mot Israel

EU har mörklagt en kritisk rapport om situationen i Östra Jerusalem efter påtryckningar från Israel. Nu vill vänsterpartiet veta om utrikesminister Laila Freivalds tänker göra något åt hemlighetsmakeriet.
– Att hemlighålla dokumentet är en kapitulation inför Israels intressen som vi inte kan acceptera, säger Karin Thorborg, riksdagsledamot (v).
Den 12 december stoppade EU:s ministerråd en rapport om förhållandena i Östra Jerusalem. Rapporten riktar hård kritik mot bosättningar och mot muren som byggs på ockuperat område. Beslutet att inte publicera rapporten välkomnas av israeliska diplomater i Bryssel som menar att rapporten skulle skada relationerna mellan EU och Israel. Beslutet att inte publicera rapporten togs av EU:s utrikesministrar med Jack Straw som ordförande.

Karin Thorborg har med anledning av mörkläggningen skickat en skriftlig fråga till utrikesminister Laila Freivalds. Thorborg vill veta om ministern kommer att vidta några åtgärder för att allmänheten ska kunna ta del av EU-rapporten.

– Att undanhålla ett sådant här dokument väcker naturligtvis frågor. Frågan är nu om även Sverige ska ge upp sin kritiska röst genom EU-medlemskapet? säger Karin Thorborg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk