artikel

Höjda tak ett försvar för välfärden

Riksdagen beslutar idag om höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringarna. Att höja taket är nödvändigt för att behålla det folkliga stödet för välfärdssystemet, och för att förhindra att de privata försäkringarna tar över, säger Ulla Hoffman, riksdagsledamot (v).
Höjningen av taket är den första sedan 1974, och berör 1,4 miljoner arbetande. Den som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden blir från den 1 juli berättigad till 80 procents ersättning i händelse av sjukdom eller vid föräldraledighet.

– Vänsterpartiet har arbetat länge för att taken i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen ska höjas. Att det dröjt beror på att det fanns ett tillägg som sa: När ekonomin så tillåter. Nu tillåter ekonomin, säger Ulla Hoffman (v).

De borgerliga partierna var som väntat kritiska till reformen, något som Ulla Hoffman bestämt avfärdar:
– Om vi avstår från att höja taken riskerar vi att få ett Sverige där de sämst ställda är hänvisade till den allmänna försäkringen, medan de rika kan ta privata försäkringar för att skydda sin inkomst.
– Det är bara att läsa kartellens budgetmotion så står det klart att om de får styra så blir det försämringar för de som ofta är sjuka, menar Ulla Hoffman.

Alla taken i socialförsäkringarna höjs, med undantag för sjuk- och aktivitetsersättningen, det som tidigare kallades förtidspension.
– Det är en skam. Motståndet från socialdemokraterna och miljöpartiet var för starkt.
Ulla Hoffman understryker att vänsterpartiet inte kommer att släppa kravet på att taket i förtidspensioneringen också höjs på sikt.
– Vi återkommer, var så säkra på det.

Dela den här sidan:

Kopiera länk