artikel

Jag har hittat på en ny kulturyttring!

I olika former av kulturyttringar möts människor. Det kan vara under den korta väntestunden i biljettkön till bion eller det kan vara under en årslång planering och genomförande av ett teaterprojekt i den lokala amatörteatergruppen.

Oavsett tid och plats sker någonting positivt när människor möts. Tankar far genom luften och idéer prövas och förkastas. Nya hugskott föds och gamla idéer rannsakas.

Ut ur den smältdegel som ett kulturprojekt utgör kan på så sätt många positiva små effekter uppstå. På senare tid har vi kunnat observera en korsbefruktning mellan olika kulturyttringar. Det började väl egentligen med diktuppläsning ombord på spårvagnarna i Göteborg? Sedan har vi fått uppleva både tävlingar i klassisk musik
(Sten Bromans kontrapunkt), europeisk schlagerfestival och nu senast utvecklad till en kombination av finsk monsterteater och hårdrock. Inom kyrkorna har psalm-toppen blivit en succé. På gym över hela världen har linedance och step-up i olika former bidragit till en bra korsbefruktning mellan musik, dans och motion.

Det är utifrån sådana här resonemang som samhällsvetarna med bestämdhet hävdar att kulturen är bra för samhällets tillväxt. En satsning på mer kultur i Västmanland skulle t.ex. bidra till länets attraktionskraft och därmed till inflyttning, nybyggnation, nyföretagande och nya jobb. Många och oväntade möten mellan människor inom kulturens ram leder således till en tillväxt i samhället. Nu vill inte jag se den tillväxt som gigantiska schlagertävlingar, Hultsfredsfestivaler eller Guns N Roses på Globen leder till. Detta handlar om kommersiella jättejippon som oftast kostar en massa pengar för konsumenten utan att egentligen skapa så mycket positiv tillväxt.

Särskilt positivt är det med kulturyttringar som innehåller element av motion och därmed leder till bättre folkhälsa. Jag gillar inte de nedlåtande synpunkterna från olympiaden i Turino som hävdade att ”curling är ett avancerat sällskapsspel”. Helt fel! Curling, schack, stångstörtning eller limbo, det är alla goda exempel på positiva kulturyttringar som leder till bättre folkhälsa och en massa viktiga möten mellan människor.

Jag har förresten hittat på en helt ny kulturyttring som jag funderar på att lansera. Jag kanske börjar med att ordna Salamästerskap redan i sommar. Man kan kalla den för ”miljöracing”. Deltagarna samlas på torget och vid startskottet får man uppgiften att under en timme samla så mycket skräp som möjligt genom att plocka från stadens gator och parker. Naturligtvis skall även denna kulturgärning vara drogfri. När sporten så småningom blir allt mer populär kan vi dela upp i olika klasser t.ex. ölburk damer 50-70 år eller glaskross herrar elit 20-35 år o.s.v.

Med de här raderna avslutar jag mitt lilla kåseri (också en kulturyttring!) med att önska deltagare och arrangörer i Poetry-slam i SM i Sala den här helgen några riktigt utvecklande och tillväxtbefrämjande dagar. Ha det så gott!
Må bäste estradpoet vinna!

Börje Svensson (av Uppsala Nya Tidning utnämnd till kulturarbetare på Fyristorg år 2004!)
Tel. 070-5423437

Dela den här sidan:

Kopiera länk