artikel

Vänsterpartiet vill höja studiestödet med 1.500 kr!

Vänsterpartiets kongress beslutade i januari att partiet ska arbeta för bättre ekonomiska villkor för de studerande i Sverige. Läs mer i Lars Ohlys´ uttalande längst ned!
En grundförutsättning för sveriges utveckling är att många får en bra utbildning och att utbildningen håller hög kvalitet. Om de studerande får bättre ekonomiska villkor ökar automatiskt utbildningens kvalitet!
Detta är särskilt viktigt i Västmanland som enligt statistiken ligger efter resten av Sverige.

Alla ska ha möjlighet att studera oavsett föräldrarnas ekonomiska resurser eller den sociala bakgrunden. Om vi skall få bukt med den sociala snedrekryteringen till högskolor och universitet måste de ekonomiska villkoren förbättras.

Vänsterpartiet i Sala vill också framhålla att detta är extra viktigt för de studerande som tvingas dagpendla till studieorten p.g.a. brist på
bostäder eller pengar at köpa en lägenhet på studieorten!

Läs för övrigt om Vänsterns StudentFörbund, VSF som är aktiva på
Mälardalens Högskola, se www.vansterstudenter.com där du bl.a. kan läsa om det stundande kårvalet om innehållet i det studentpolitiska programmet för VSF Mälardalen.

Börje Svensson, ordf. Sala
—————————–
Uttalande från Lars Ohly:

Ge studenterna 1 500 mer i månaden!

Idag tog jag emot ett certifikat från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Vänsterpartiet får högsta betyg av studentorganisationen, tre stjärnor av tre möjliga.

Vi får utmärkelsen för att vi ser problemen med studenternas svåra ekonomiska situation och för att vi driver kravet på höjda studiemedel.

Mitt parti anser att alla har rätt till en bra utbildning. Därför arbetar vi för att minska snedrekryteringen till högskolor och universitet. Men om alla ska ha möjlighet att läsa vidare efter gymnasiet så måste alla ha råd att studera. Idag tvingas många att jobba extra för att få ekonomin att gå ihop under studietiden, trots att de studerar på heltid.

Studenternas ekonomiska situation försämras för varje år. Sedan 1980 har studenterna tappat 22 procent i köpkraft. Detta hotar vår målsättning att fler ska läsa vidare.

I januari fattade vänsterpartiets kongress beslut att vi ska driva kravet att studiemedlet ska höjas med 1 500 kronor i månaden. Nu lyfter vi det kravet i vårbudgetförhandlingarna.

Lasse Ohly

Dela den här sidan:

Kopiera länk