artikel

Enigt KU kritiserar regeringen

Ett enigt Konstitutionsutskott presenterade idag sin granskning av regeringens hantering av flodvågskatastrofen. KU kritiserar sex ministrar, däribland statsministern.
– Det är en tydlig kritik som blir viktig för regeringen i det fortsatta arbetet med att bygga upp en bra krisberedskap, säger Mats Einarsson, ledamot av KU (v).

 


Konstitutionsutskottets granskning startade på initiativ av vänsterpartiet. En förhoppning var att försöka undvika att frågan skulle användas som politiskt slagträ.

– Det skulle visa sig vara en väldigt naiv förhoppning, men just därför är det extra glädjande att KU till slut ändå kunde samla sig till en gemensam bedömning, säger Mats Einarsson.

KU har granskat regeringens förberedelser inför större nationella kriser och hanteringen av flodvågskatastrofen, när den krisen var ett faktum.

Utskottet kritiserar sex ministrar: statsminister Göran Persson, dåvarande utrikesminister Laila Freivalds, försvarsminister Leni Björklund, biståndsminister Carin Jämtin, vårdminister Ylva Johansson och finansminister Pär Nuder.

– Vår kritik av regeringen är väl motiverad och underbyggd, precis och nyanserad, anser Einarsson.Dela den här sidan:

Kopiera länk