Arkiv 2004-2009

Dags för socialistiskt forum

Lördagen den 18 november arrangeras Socialistiskt forum på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41. Med på programmet finns massor av spännande föreläsningar och debatter med vänsterns främsta företrädare. Göran Greider, Paula Mulinari, Petra Ulmanen, Stefan Carlen, Erik Wijk, Mikael Nyberg, Aron Etzler, Josefin Brink, och Olle Sahlström är bara några av dem.

 

Sedan senaste socialistiskt forum har Sverige fått en högerregering som utmanar vänsterns samhällssyn. Självklart avspeglar sig detta i årets program. Både i självkritik och valanalyser och i en omfattande granskning av den borgerliga politiken. För arbetarrörelsen betyder oppositionen en nystart, inte bara personellt, utan också politiskt. Vilken valanalys gör man? Förlorades valet för att man drivit en för radikal välfärdspolitik som vissa hävdar, eller var det tvärt om så att just den ideologiska kompassen rostat fast och därav dikeskörningen? Kanske lösningen är en röd-grön allians av norsk modell? Eller är det i den frihetliga aktivismen som perspektiven finns? Att högeralliansen har sin udd riktad mot facket och löntagarnas organisering är helt klart och denna avgörande fråga har en tydlig plats på årets forum, liksom feminismen och den rasistiska vågen. Oavsett vad du tycker är viktigast eller vilken analys du gör är Socialistiskt forum platsen för diskussionen.
För exakt 90 år sedan föddes konstnären och socialisten Peter Weiss, vars radikala bildningssyn lyfts fram i ljuset med seminariet ”Konst som motstånd” av högsta internationella klass. November (1881) var också tidpunkten då skräddaren August Palm i
Malmö höll det första socialistiska agitationstalet i Sverige. Talet ”Hvad hvil Social-Demokraterna?” blev startpunkten för den socialistiska arbetarrörelsen. Palm slog där bland annat fast att det inte är någon skam att vara socialist. Denna devis får också stå som slagord för årets socialistiska forum! Bara med ärliga samtal håller vi drömmarna om en socialism för mänsklighetens bästa vid liv.

Välkomna!

https://www.abfstockholm.se/socforum/pdf/SocialistForum_2006.pdf

Daniel Suhonen, samordnare av Socialistiskt forum
[email protected]

PS. I år är Socialistiskt forums huvudprogram bara en dag, men i gengäld
både för- och efterfestar vi, så är man enträgen kan man gå på seminarium
i dagarna fem… DS. 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk