Arkiv 2004-2009

Vänsterpartiets budgetförslag för Sala Kommun 2007

Den nytillträdande kommunala gruppen för Vänsterpartiet enades under onsdagskvällen om att lägga fram en budgetförslag för 2007.

  

I vårt förslag har vi skalat bort onödig textmassa och gjort förenklingar i språket. – Det måste vara möjligt för vem som helst att förstå vad budget förslaget innebär. Trots att jag idag är någorlunda van vid att läsa kommunalahandlingar fick jag ändå ta expertis till hjälp för att förstå vad förslaget i sin helhet innebär för Sala kommun. Säger Beatrice Björkskog, oppositionsledare (v).

 

Vidare har Vänsterpartiet valt att angripa förslaget om förändrad förtroendemannaorganisation. – Vi tyckte när beslutet togs, och tycker fortfarande, att den nya förtroendemannaorganisationen inte är rimlig med tanke på att den blir 500 tkr dyrare trots att antalet förtroendevalda minskar. Vi hoppas genom detta driva fram en sänkning av ersättningen till de förtroendevalda som vi anser är orimligt hög. Säger Joachim Nordlund ledamot i kommunfullmäktige.

 

Vi ser med oro på att man fortfarande inte kompenserar verksamheterna fullt ut för ökade kostnader och gör ett nytt försök i budget förslaget genom att lägga förslag på ytterligare pengar för att kunna klara bland annat löneökningar. Vi ser det som självklart att dessa pengar skall finnas med redan i ramen och därför måste vi i fortsättningen räkna upp ramarna med mer än 1,5 % som ligger långt under verklighetens opåverkbara kostnadsökningar för verksamheterna. Samverkansgruppen valde att räkna upp vård och omsorgsnämndens och barn och utbildningsnämndens respektive ramar i våras, men vi ser att detta inte är tillräckligt eftersom man samtidigt skickat med krav på vad pengarna skall användas till.

 

Beatrice Björkskog påpekar att samverkansgruppens tal om minskade barngruppen inte är verklighetsbaserat, uppgifter som vi fått av förskolepersonal tyder på att barngrupperna istället kan bli större under 2007. – Det blir så här när man inte skickar med pengar till de mål man sätter, organisationen kommer aldrig att uppfylla målen när man inte ser till att de är kopplade till de pengar man skickar med, menar Björkskog vidare. På grund av detta avser Vänsterpartiet att förslå att Barn och utbildningsnämnden får ett extra tillskott på 5 miljoner kronor.

 

Joachim Nordlund fortsätter på Björkskogs resonemang när han talar om vård och omsorgsnämnden vars ram blev uppräknat med 3,5 % istället för den generella uppräkningen med 1,5 %. Att man samtidigt skickar med krav på att dessa extra miljoner ska täcka kostnader för LSS där vi vet att en enda placering kan kosta kommunen miljonbelopp är verkligen att spela med osäkra kort. Att dessa kostnader fortfarande måste bäras av kommunen är orimligt. Sala kommun måste ställa högre krav på att staten och landstinget tar ett större ansvar för kostnader för LSS och psykiatrin. Nordlund menar även att regeringens nya förslag som drabbar arbetssökande och sjukskrivna kommer att ge återspeglingar på antalet medborgare i behov av försörjningstöd. Detta gör att utgifterna för vård och omsorg kommer att öka. Vänsterpartiet lägger därför ett förslag om att utöka vård och omsorgsnämndens ram med ytterligare 3 miljoner kronor.    

 

Gällande framtida investeringar ser Beatrice Björkskog det som mycket viktigt att äldreomsorgsplanen och en långsiktig plan för skola och förskola läggs fram så snart som möjligt.  – Ju tidigare desto bättre, Sala kommun har många och stora investeringar framför sig och det är viktigt att alla kommer med för att man skall kunna göra en helhetsbedömning och göra de prioriteringar som är tvungna att göras.

 

Kontakt

Beatrice Björkskog

Oppositionsledare (V) Sala

073-637 26 29

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk