Arkiv 2004-2009

Kommunfullmäktige 25 mars

“Ekonomiska åtgärder med anledning av förändrade ekonomiska förutsättningar” är den enda intressanta punkten på kvällens dagordning.

Välkommen till referatet från kvällens fullmäktige. Vänsterpartiet är representerat av Maria Arvidsson, Sven Viklund och Gunnel Söderström.

Kvällen inleds med “Allmänhetens Frågestund” och  Hans Berg från Sala Nya Närradioförening.  Han berättar om föreningen  och inbjuder samtliga partier till en informationskväll om partiernas möjlighet att utnyttja radion i de stundande valrörelserna.

Ove Jernberg som frågar om kommunen har ett ointresse av att påverka landstinget för att få behålla akuten i Sala.
Carola Gunnarsson ©  besvarar frågan med att lösningen som finns idag att akuten har fått  utökad öppettid på kvällarna är positiv. Hon pratar också om hur man ska lunna utnyttja närsjukhuset bättre i framtiden. 


Maria, Sven och Gunnel. Fotot taget vid ett tidigare tillfälle.

Därmed övergår vi till kvällens möte.
 
Så kommer vi då till ovannämnda ärende och vi inleder med Carola i talarstolen.
Hon talar om det pågående arbetet med ekonomin i Sala: bokslut 2008  budgetarbete 2010 och nämndernas  strategiska planer. Hon konstaterar att ekonomin är mycket bekymmersam, skatteunderlaget för 2008 minskade med 10 miljoner och den senaste prognosen  från februari i år visar på ett skatteunderlag för 2009 på -13,9  miljoner och det verkar bli ännu sämre framöver. Även nämnderna visar ett prognostiserat underskott  för i år med 8 miljoner .

Hon menar att det behövs åtgärder snabbt och har därför lagt  förslag om omedelbara åtgärder, i detta fall att reducera nämndernas anslag för i år med 1,4 % .

Tommy Johansson (s) menar att krisen kan vara ännu djupare än det vi ser nu.
Han skyller delar av krisen på den av regeringen förda politiken där omfördelningen i samhället drabbar många kommuner hårt.  Han kritiserar regeringen och dess politik hårt.
Han yrkar bifall på (s) förslag som det inte går att få reda på vad det går ut på så här via radion, det hade varit bra om Tommy hade upplyst radiolyssnarna  vad det gick ut på.

Nu kommer Gunnel (v) . Frågar sig hur stor är krisen och undrar var hamnar de pengar som finns i Sverige ? Hon  ser en maktkamp i samhället där mycket vill ha mer och den lilla människan kommer i kläm. Det är viktigt att göra sin röst hörd och inte bara tiga. Hon delar synen på att regeringen kan göra mycket mer för att stötta Sveriges kommuner
Hon yrkar bifall till socialdemokraternas förslag.

Hans Eljansbo (m) stödjer förstås samverkansgruppens förslag. Han menar att man måste  agera nu på en gång.

Carola menar att vi har en bra välfärd i Sala och att vi framöver kommer att behöva spara, det räcker inte bara med att ta fram osthyveln utan vi måste ta fram motorsågen. Hon går även till attack mot Gunnel för att hon sagt i sitt inlägg att de lågavlönade drabbas hårt och menar på att Sala satsat hårt på de lågavlönade i senaste lönerevisionen
Hon avslutar med att alla partier måste jobba för att få en ekonomi i balans.

Maria (v) påpekar  att vårat budgetförslag för 2008 stämde väl med verkligheten och det ser man nu  när bokslutet föreligger.
Maria håller faktiskt med Maud Olofsson när hon säger “Våga vägra kris”
Hon varnar också för kostnader för försörjningsstöd framöver kan öka mer än vi kan ana.

Gunnel tar till orda och rättar sina ord, självfallet har hon inte menat att kommunen har en dålig lönepolitik utan hon pratar om de grupper i samhället  som redan i dag lever på marginalen och inte tjänar på regeringens förda politik.

Samverkansgruppens förslag vinner självfallet och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig.

Kvällens sista ärende är en motion:
Motionen om sänkning av förtroendevaldas  arvoden har lämnats in av oss och läses upp av Sven.
Vi föreslår in sänkning av arvodena med 10% 2009 och 2010

Motionen kommer här på hemsidan i sin helhet,

Därmed var mötet slut och det var ett av den kortaste mötena  på  många år.

Vad ska man säga….. Sala står inför en allvarlig ekonomisk kris och  det kommer bli jobbiga beslut som måste fattas, Vi i vänsterpartiet  föreslog inför budgeten i år en skattehöjning och det visade sig att vi verkligen hade behövt de pengarna nu i år.
Vi står alltid på det svagas sida och hoppas vi kan vara med och påverka så att de beslut som fattas framöver inte drabbar grupper i kommunen som redan är väldigt utsatta.

Vi syns efter nästa KF

Dela den här sidan:

Kopiera länk