Arkiv 2010-2014

Kommunfullmäktige 2010-03-25

”Hej och välkomna till mars månads kommunfullmäktige möte. Kvällens dagordning innehåller en punkt av stort intresse och det är försäljningen av Salberga fängelset så vi koncentrerar oss på den debatten.

  För vänsterpartiet är Maria Arvidsson och Gunnel Söderström på plats.

Jan-Olof  Friman Kommundirektör ger först en bagrund till beslutet. Det fanns 13 intressenter från början och det visade sig att fem av motsvarade upphandlingskraven och gick vidare till nästa rond.  Av dessa fem blev till slut Skandrenting kvar med bästa bud.

Alla drifts och underhållskostnader kommer att bekostas av kriminalvården.

64 miljoner skattefritt är alltså det gångbara priset för ett fängelse. Sedan följer en mängd siffror som man som radiolyssnare har lite svårt att tillgodogöra sig. Lånet som Sala kommun har uppgår till 490 miljoner och det löser nu Skandrenting in.

Carola Gunnarsson (C) är näst upp i talarstolan och hon reflekterar över Salberga och dess etablering i Sala.  En  resa från samtalet från kriminalvården i december 2003 fram till idag.

Hon understryker att försäljningen är bra för Sala som har en dålig kreditvärdighet. Detta kommer att gynna framtida investeringar tex. ett äldreboende.  

 

Per-Olof Rapp (S) menar att det ska sägas att (S) är emot försäljningen.   Han tycker att bolaget ska vara kvar i kommunala regi och det ger långsiktiga intäkter till kommunen. Han menar att hade kunnat skapats ett koncernbolag  eller ett driftsbolag för att kommunen skulle  tillgodogöra sig intäkterna på ett bra sätt . Han påtalart att här finns en klar ideologisk skillnad och han förstår inte varför kommunen inte hade kunnat se detta som en bra affär likväl som att 13 intressenter såg det som en möjlighet att tjäna pengar.

Sickan Palm (KD)  och Hans Eljansbo (M) säger det som man kan förvänta sig av kristdemokrater och moderater.

Tommy Johansson påminner att Glenn Andersson var den som först kom med idén om Salberga som fängelse. Han ger också en historisk tillbakablick.

Han ställer också  frågan om försäljningspriset är det rätta. Han efterlyser svaret på frågan om vad försäljningen kostat. 

Jag trodde fullmäktige infört talartidsbegränsing men vissa talare verkar ha förträngt detta.

Lars Alderfors (FP) yrkar också bifall till försäljningen men nu tillkommer inte fler argument i sakfrågan

Gunnel för (V)  kommenterar att det finns mycket prestige och röstfiske i den här frågan.

Hon tror  att de som köper fängelset gör en mycket bra affär och att det är svårt att som lekman sätta säg in i alla turer.

Debatten är långdragen och argumenten blir mer grumliga.

Erik  Åberg (MP) och menar att det är svårt att bedömma vad som händer om man behåller fastighetsbolaget i kommunal ägo kontra att om man säljer det. Han kommer därför avstå från att rösta i frågan efter att ha tagit del av kvällens debatt.

Maria (V) ser fängelset som att möjlighet kan hjälpa till att finansiera viktiga kommunala verksamheter i koncernform. 

 Efter debattens slut  röstas det och det blir votering. Ja-sidan vinner med  23-18 med tre ledamöter som avstod från att rösta; Eric Fylkesson (S), Erik Åberg (MP) och Gunnel Söderström (V). 

Därmed avslutas rapporteringen från kvällens fullmäktige. Personligen hade jag gärna sett fängelset kvar i kommunal regi men nu får kommunen 64 miljoner i sin skattkista till investeringar och jag hoppas att pengarna kommer att användas klokt och förnuftigt.

 

Tack för idag

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk