Arkiv 2010-2014

Fira den blå planeten!

Insändare först publicerad i Sala Allehanda 2010-04-21

Den 22 april firas Earth Day. Det är en dag för eftertanke, att reflektera över vad vi gör mot vår jord, den blå planeten. Vad vi var och en kan göra för miljön. Det är 40-årsjubileum i år och detta firas i 175 länder.

Earth Day instiftades av en miljöaktivist i USA, senator Gaylord Nelson på grund av en svår oljekatastrof som inträffade utanför USA:s kust vid Santa Barbara.
Earth Day blir tyvärr aktuellare för varje år på grund av olika utsläpp, men låt oss tänka efter och tillsammans vända denna utveckling, för att även våra barn och barnbarn ska få möjlighet till livskvalité på vår blå planet.
Ovanför oss har vi världsrymden med oerhörda avstånd och där vi inte ens vet om det finns något mer liv. Under oss har vi ett tunt lager av jord, men inte speciellt djupt ner finns inget liv längre.
I denna tunna biosfär ska då alltså alla jordens arter samsas och leva.
Borde vi då inte vara ödmjuka inför detta faktum och se till att ta hand om vår planet på ett varsamt sätt, i stället för att skapa konflikter, orsaka förstörelse och lidande?

Det tycker vi är självklart, så:
Låt oss tillsammans snarast söka oss fram till ett sätt att leva som är möjligt för alla på jorden i tusentals år utan att miljön föröds eller människor missbrukas.

Erik Åberg (MP), Per-Olov Rapp (S), Gunnel Söderström (V), Peter Kraft (MP), Karin Karlsson (S), Bodil Hildemar (V), Monica Fahrman (MP), Sala

Dela den här sidan:

Kopiera länk