Nyheter

Sala behöver bättre kollektivtrafik

En billig och bra kollektivtrafik är viktig för att få vardagen att gå ihop för stora delar av Sveriges befolkning. Den är också en viktig del i den nödvändiga klimatomställningen. Sala kommun är stort till ytan och det behövs både ett välutbyggt bussnät och tät tågtrafik. Tyvärr har det här ställts mot varandra efter den senaste tågtrafikupphandlingen då Mälartrafik utlovat fler tåg mot Västerås och VL bestämde sig för att dra in bussturer som en följd. Sedan dess har det rapporterats om inställda tåg, försenade tåg och överfulla bussar där skolelever och andra pendlare tvingas stå trots lag om säkerhetsbälten på landsvägen.

Från Vänsterpartiet är vi kritiska till flera delar i den här soppan. Det har inte blivit bättre för resenärerna med flera olika utförare inom tågtrafiken. Underhållet på landets spår är eftersatt och underentreprenörerna är många. Ansvaret blir otydligt och det är resenärerna som blir lidande. Själva trafiken på olika sträckor upphandlas också med jämna mellanrum och för den som ska resa från Sala är det inte lätt att hålla reda på vilken sorts biljett, automat eller app som ska användas. Ibland ägs dessutom tågen av ett bolag medan ett annat bolag kör själva tåget. Det här avreglerade systemet har inte gett de effekter man tänkt utan lett till ökad osäkerhet för de anställda och ett mer svåröverskådligt system för såväl politiker som skattebetalare.

Vänsterpartiet vill att fler ska vilja och ha råd att åka kollektivt. Därför har vi föreslagit en halvering av biljettpriserna under 6 månader när många andra kostnader i samhället ökat. Vi hoppas att det förslaget även ska kunna få en del bilägare att välja kollektivtrafiken i stället. Vi föreslår också en halvering av banavgifterna som tågbolagen betalar.

Under pandemin fick många kollektivtrafikbolag en mycket tuff ekonomisk situation och vi tror det behövs ett ökat statligt stöd till den regionala kollektivtrafiken, där vi särskilt lyfter fram kollektivtrafiken i gles- och landsbygd i form av till exempel anropsstyrd kollektivtrafik, byabussar och linjetrafik. I Västmanland behöver VL inse att inte alla bor i Sala tätort och att inte alla ska resa till Västerås central. Det behövs därför fler bussar på sträckan Sala – Västerås och det behöver åtgärdas snabbt.

Johanna Ritvadotter (V), gruppledare i Region Västmanland

Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot Västmanland

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk